Katania i kuchnia sycylijska są ze sobą ściśle powiązane. Ba, idą razem pod rękę, plotkując o tych wiecznie nienajedzonych turystach, którym oczy się świecą na myśl o kolejnym arancino. Przypatrują się też mieszkańcom, którzy elegancko degustują kolejny kawałek steka z tuńczyka tak, jakby chcieli zapamiętać jego smak na długo. A przecież mogą go jeść codziennie, łapczywie, bez opamiętania.

Nie byłoby Katanii bez jej kuchni i nie byłoby kuchni sycylijskiej bez Katanii, która dodaje do niej swoje istotne trzy grosze.
Prawda jest taka, że w Katanii można by spędzić tydzień zwiedzając same tylko restauracje, bary typu tavola calda, trattorie czy pasticcerie (cukiernie).

O 15 grzechach kulinarnych, które trzeba popełnić na Sycylii pisałam już tutaj, ale dzisiaj zdradzę Wam, gdzie warto zgrzeszyć w Katanii.

 

COLAZIONE:

Śniadanie na Sycylii może być tylko jedno – brioche con granita plus espresso. Dla tradycjonalistów zostaje cornetto con la nutella, cornetto con la ricotta albo coś na słono (cartocciata, cipollina).

 

Prestipino Café – P.zza Duomo

Granita con brioche a do tego piękny widok na budzącą się Katanię? Takie rzeczy tylko tutaj. Granita pistacjowa i migdałowa to niebo w gębie.
W godzinach południowych bar oferuje dania obiadowe (makarony, lasagne, parmigiana di melanzane). Obiad w takim miejscu musi smakować obłędnie.

 

Savia – Via Etnea 302/304

Jedna z najstarszych i najbardziej znanych cukierni w mieście. Zjecie tu przepyszne cannoli z przeróżnymi nadzieniami (ricotta, krem z pistacji, nutella). Warto usiąść przy stoliku na zewnątrz, zamówić Aperol Spritz w godzinach aperitivo i przyglądać się ruchliwej via Etnea.

 

Etoile d’Or – Via Cardinale Dusmet, 7/9

Ten jeden z najbardziej znanych barów “tavola calda” w Katanii znajduje się w pobliżu targu rybnego, tuż za Duomo. Zjecie tu słodkie cornetti oraz słone cartocciaty (te najlepsze są ze szpinakiem). Nie pożałujecie! Porcje są ogromne. Ach, i weźcie sobie arancino na wynos, te al ragù są przepyszne.

 

 

PRANZO:

Pora obiadowa na Sycylii zaczyna się koło godziny 13:00 i trwa (wraz z zasłużoną sjestą) do ok. 16:00. W tym czasie warto najeść się do syta i smakować kuchnię sycylijską ile tylko się da.

 

La Panetteria – Via Gesualdo Clementi, 25 (wejście również od via Sangiuliano, na wysokości szpitala)

Tak naprawdę to jest bar, w którym rano kupicie świeże pieczywo i zjecie rogaliki na śniadanie. Jednak w okolicach obiadu zamienia się ona w bar tavola calda z prawdziwego zdarzenia. Jeśli chcecie zjeść w miarę szybki i niedrogi obiad, to polecam to miejsce z ręką na sercu. Stek z miecznika (pesce spada) z pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem, Pasta alla Norma czy Parmigiana – ile chcecie i jak chcecie (na miejscu czy na wynos). Warto, warto, warto!

 

Antica Sicilia – Via Roccaforte, 15/17

W zaułku wąskich uliczek za budynkiem uniwersytetu (tego przy P.zza Università), znajduje się ta oto trattoria, która może uchodzić za elegancką restaurację. Dobra pizza jest zawsze świetnym pomysłem na obiad. A jeśli jeszcze podana przez sympatycznych kelnerów. Nic, tylko jeść!

 

Mm Trattoria – Via Pardo, 34

W samym sercu targu rybnego (pescheria di Catania) znajduje się Mm Trattoria, która serwuje dania ze świeżych ryb i owoców morza zakupionych właśnie na targu. Nie dostaniecie tu drukowanego menu. Ponieważ codziennie w karcie dostępne jest inne danie, kelner podejdzie do Was i zaproponuje to, co jest aktualnie świeżo zrobione. Nie pozostaje nic innego jak zgodzić się na wszystko, zamówić butelkę białego wina i biesiadować ze znajomymi.

 

Vizi e Sfizi – via Sangiuliano, 148

Macie ochotę na coś szybkiego i smacznego? Typowe sycylijskie panino zjecie np. w Vizi e Sfizi. Zaspokoi ono Wasz głód na dłuuugie godziny. Mięso, warzywne dodatki, sos i frytki – wszystko dobieracie w zależności od tego, na co macie ochotę. Lokalny przysmak wart spróbowania (zajadałam się tymi panini przez okrągłe pół roku i przy każdym powrocie do Katanii z chęcią je smakuję. Jeszcze nigdy nie żałowałam!).

 

APERITIVO:

Tradycja aperitivo na Sycylii jest bardzo popularna. Aperitivo rozpoczyna się tu koło południa i może być kontynuowane do kolacji. Składa się ono z koktajlu alkoholowego (ale można zamówić też bezalkoholowe Crodino) oraz z małych (ale licznych!) przekąsek, w skład których mogą wchodzić: chipsy, mini arancini, mini cartocciate, pizzette, oliwki, czy pomidory suszone.
Niektóre bary i lokale oferują do aperitivo szwedzki stół w cenie koktajlu, ale jest to oferta występująca tylko w wybrane dni tygodnia.

 

Ernesto – v.le Ruggero Di Lauria 91/93

Eleganckie i wyrafinowane miejsce oddalone od centrum Katanii, ale jak najbardziej warto je odwiedzić na popołudniowe aperitivo.

 

A Putia Dell’Ostello – P.zza Currò

Ostello to już kultowe miejsce dla mieszkańców i studentów. Warto usiąść tu między “lokalsami”, zamówić aperol spritz (2 w cenie jednego w happy hour) oraz coś do jedzenia. Może to miejsce nie zachęca, ale sery z sycylijskimi miodami, które mają w swojej karcie są grzechu warte. W sali w grocie znajdującej się pod ziemią czekają elegancko nakryte stoliki. Zejdźcie jeszcze niżej aby zobaczyć tutejszą rzeczkę. Zauważyliście, że płynie pod prąd?

 

CENA:

Na kolację Sycylijczycy jedzą dużo. Pójdźmy więc ich śladem i nie wstydźmy się pochłanianych kalorii. Miejsca, w których zjecie obiad otwarte są również wieczorami i równie dobrze mogą być odwiedzane zamiennie.

 

Il Borgo di Federico – Piazza Federico di Svevia, 100

Chcecie spróbować koniny? Udajcie się do Borgo di Federico. Stek, pulpeciki czy kiełbasa z koniny podbiją Wasze serce. Podniebienie też.

 

Trattoria De Fiore – Via Pietro Antonio Coppola, 24

Ta trattoria znajduje się tuż koło mojego starego mieszkania. Co wieczór była pełna, ale mnie jakoś nigdy nie kusiła. Do czasu! To tutaj po raz pierwszy spróbowałam spaghetti al nero di seppia posypane startym serem ricotta salata. Co to był za smak! Jeśli więc chcecie spróbować nero di seppia, to to miejsce Wam polecam!

 

 

DOLCI:

Ciasta, ciasteczka i słodkości na Sycylii to temat wart uwagi. Oprócz typowych barów, wymienionych wyżej (patrz “Colazione“), polecę Wam jeszcze dwa miejsca, w które koniecznie musicie odwiedzić.

Comis Ice Cafè – P.zza Teatro

Lody! Tu zjecie przepyszne lody! Moje ulubione smaki to pistacjowy i ricotta, ale te czekoladowe też zasługują na uwagę. Te lody i widok Teatro Bellini to najlepsze “dolce far niente” jakie może istnieć. Z rana dostaniecie tu również granita con brioche.

 

Chiosco Sicilia Seltz – Corso Sicilia

W tym chiosco zjecie najlepsze (i najbardziej sycące) Frappè alla nutella. Co to jest? Bardzo słodki deser lodowy na bazie nutelli (może być z dodatkiem espresso ale nie musi). Frappè z Corso Sicilia uznawane jest za najlepsze w Katanii. Czy tak jest? Trudno powiedzieć, ale na pewno jest najsłodsze i podbije serca wszystkich miłośników czekolady.

 

Na koniec powiem Wam o jeszcze jednym miejscu (a raczej idei tego miejsca). Na Sycylii, a także w Katanii, co krok spotkacie typowe “chiosco“. Jest to rewelacyjny sposób na szybki łyk espresso, ugaszenie pragnienia szklanką wody lub na orzeźwienie w upalne dni. W chiosco należy spróbować wody sodowej z syropem mandarynkowym (popularnie zwane “mandarinetto“) – najlepszy napój na Sycylii jaki piłam. To jest jeden z tych lokalnych smaków, o który zostanie wzbogacony Wasz pobyt na wyspie.

 

Smakowała Wam Katania? Mam nadzieję, że nie żałujecie, że udaliście się ze mną w tę podróż kulinarną. 
A na zwiedzanie Katanii zapraszam tutaj

Kinga Gajewska
Follow me

Kinga Gajewska

Spodobał Ci się ten post?
- Udostępnij komentarz na Facebooku (będę zaszczycona)
- Polub mój funpage (będę wiedzieć czy to moje bazgrolenie ma sens)
- Zostaw komentarz. Może chcesz coś dodać, czymś się podzielić, coś poprawić. Chętnie się o tym dowiem.
Kinga Gajewska
Follow me