Tradycyjna toskańska kuchnia jest niezwykle aromatyczna i bogata w różnorodne smaki. Mogłam się o tym przekonać podczas ostatniego pobytu we Włoszech, a dokładnie w Toskanii. Wstyd się przyznać, ale był to mój pierwszy pobyt w ponoć najładniejszym i zdecydowanie najbardziej turystycznym regionie Włoch. Kuchnia Toskanii, tak inna od kuchni sycylijskiej, bardzo przypadła mi do gustu. Zajadałam się pysznymi focacciami, ceciną, a moje serce zdecydowanie podbiła pasta z drobiowych wątróbek i lokalne wino. Brzmi smacznie? Oto potrawy kuchni toskańskiej, których musicie spróbować będąc w Toskanii. 

 

 

Jak wiecie, albo zdążyliście już zauważyć, lokalne smaki są dla mnie niezwykle ważne. W przypadku podróży przez żołądek można trafić nie tylko do serca, ale i poznać historię czy kulturę danego miejsca. Tak, lokalna kuchnia to jest to!

Wyjazd do Toskanii ciekawił mnie nie tylko od strony kulturowej czy architektonicznej. Byłam ciekawa, jak smakuje Toskania, z czym i jak się ją je. Pewnie pomyślicie, że przecież kuchnia włoska to “pizza, pasta, tiramisù”, wszędzie to samo. Otóż nie, kuchnia każdego regionu Włoch jest inna, zupełnie inna. Łączą je niektóre składniki, ich jakość czy niesamowity smak, ale różni bardzo wiele. Jak bardzo? Spójrzcie tylko na to, co oferuje kuchnia sycylijska czy kuchnia bergamasca. Całkowicie inne smaki, ten sam kraj i naród.

Kuchnia Toskanii jest prosta, łatwa do przyrządzenia, ale też niezwykle wymagająca i aromatyczna. Jakość składników i sposób przyrządzania są niezwykle ważne. Królują tu mięsiwa (befsztyk, dziczyzna, drób), ryby, sery owcze, kasztany, oliwa z oliwek i tysiące rodzai fasoli. W końcu Toskańczycy nazywani są “mangiafagioli“, czyli “ci, którzy jedzą fasolę”. Aby się o tym przekonać, wystarczy wejść do jakiegokolwiek sklepiku z warzywami i spojrzeć w kierunku worków ze strączkami.

 

Będąc w Toskanii nie mogłam sobie odmówić skosztowania tutejszych potraw czy deserów. Zajadałam się nimi całymi dniami. Miałam też duże szczęście, bo zostałam zaproszona na kolację, na którą potrawy przygotowała prawdziwa mamma toscana. Wrażenia? Niebo w gębie!

Co ciekawego i specyficznego można zjeść w Toskanii? Oto lista potraw, których koniecznie musicie spróbować, będąc w tej części Włoch.

 

1. Pane toscano, czyli chleb toskański (bez soli)

Zarówno w Toskanii, jak i w całych Włoszech, chleb podawany jest do każdego dania. W każdym regionie może on smakować całkiem inaczej, ale ten toskański jest szczególny – w jego przepisie nie ma soli. Dlaczego? W zamierzchłych czasach sól była w Toskanii produktem luksusowym, dlatego też nie dodawano jej do wyrobu chleba. Dzisiaj o sól nie trudno, ale receptura pane toscano (inna nazwa pane sciocco) została niezmieniona.

Chleb toskański świetnie uwydatnia smak wędlin, serów czy potraw, z którymi jest podawany.

 

2. Crostini (con fegatini di pollo oraz con lardo)

Crostini to małe grzanki z pieczywa, które w Toskanii podawane są z pastą z wątróbki drobiowej (con fegatini di pollo) lub ze słoniną (con lardo).

Obydwa rodzaje crostini są ciekawe w smaku. Moje serce podbiła jednak pasta z wątróbki, która jest niezwykle kremowa i świetnie przyprawiona.

 

3. Zuppa ribollita

Toskania to królestwo gęstych i pożywnych zup. Jedną z najbardziej popularnych jest zuppa ribollita, czyli ponownie ugotowana, w skład której wchodzi kapusta, fasola oraz chleb. Gotuje się ją w ogromnym glinianym naczyniu, najlepiej przez 2-3 dni z rzędu, dzięki czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna. Stąd też pochodzi jej nazwa – ribollita.

 

4. Cecina

Toskański rodzaj pizzy, do której wykorzystuje się mąkę z ciecierzycy. Cecina, tak prosta i nowa w smaku, zajmuje wysokie miejsce na liście moich ulubionych toskańskich przysmaków. Zajadałam się nią co drugi dzień i dzisiaj mogę tylko wspominać jej pyszny smak.

Jeśli będziecie mieć możliwość spróbowania kawałka ceciny (najczęściej sprzedawana jest na kawałki), koniecznie się na nią skuście. Nie pożałujecie.

Cecina, żółta pizza z mąki z ciecierzycy

 

5. Bistecca alla Fiorentina

Befsztyk po florencku to toskański klasyk. Gruby i krwisty kawał mięsa przygotowuje się tylko i wyłącznie z lokalnej odmiany bydła rasy chianina (z okolic Chianti). Każda porcja musi ważyć co najmniej 450 gramów, przy czym zazwyczaj dostaje się około kilogramowy kawał steku.

W restauracjach można zamówić też Tagliata alla Fiorentina. Jest to ten sam rodzaj mięsa, co w przypadku befsztyku. Dostajemy go jednak z kością i już pokrojonego na mniejsze plasterki.

 

6. Tortelli, tordelli lucchesi

Tortelli (w Lukce mówi się tordelli) to toskańskie pierożki z nadzieniem mięsnym lub z ricotty (nadzienie zależy od kucharza) z mięsnym sosem ragù.

 

7. Fagioli all’uccelletto

Toskańska odpowiedź na naszą polską “fasolkę po bretońsku”. Do przygotowania fagioli all’uccelletto potrzeba fasoli cannellini (mała, biała fasolka), sosu pomidorowego oraz kiełbasy. Danie doprawiane jest szałwią, czosnkiem i standardowo solą i pieprzem.

 

8. Sery, sery, sery

Toskania słynie z fantastycznych serów owczych. Warto spróbować Pecorino Toscano (słony, idealny do czerwonego wytrawnego wina), Marzolino z okolic Chianti, sera caciotta toscana czy ricotty. 

W sklepach z lokalnymi wyrobami można znaleźć Pecorino truflowe, z rozmarynem, z dodatkiem peperoncino czy zawinięty w liście winogron. Spróbujcie ich z miejscową konfiturą z fig, pomarańczy lub z miodem. Ten smak jest niezapomniany!

 

9. Cantuccini z Vin Santo

Cantuccini to twarde i kruche ciasteczka z dodatkiem migdałów, oryginalnie wywodzące się z Prato. Podaje się je ze słodkim winem Vin Santo, w którym moczy się ciasteczka.
Cantucci są świetnym pomysłem na prezent z Toskanii. 

 

10. Torta co’ becchi

Ten rodzaj tortu wywodzi się z Lukki i zjecie go tylko w tym mieście. W jego skład wchodzą liście buraka, czerstwy chleb, rodzynki, cynamon i orzechy piniowe. Wiem, jak to brzmi, ale uwierzcie mi na słowo – torta co’ becchi smakuje niesamowicie i świetnie łączy w sobie słodki i słony smak. 

 

11. Castagnaccio

Ciasto kasztanowe wyrabiane z mąki kasztanowej z rodzynkami, orzeszkami piniowymi oraz rozmarynem.
W Toskanii kasztany są bardzo popularne. Bardzo często można tu spotkać chleb z mąki kasztanowej czy z placuszki kasztanowe ze słodką ricottą (necci). 

 

12. Wino

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze włoskie wino pochodzi właśnie z Toskanii (z Sycylii też).
Będąc tu, koniecznie trzeba spróbować tego trunku. Do najlepszych win toskańskich należą: czerwone klasyczne Chianti, Brunello z Montalcino, Sangiovese, Montepulciano d’Abruzzo, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano, Vernaccia di San Gimignano czy słodkie Vin Santo.
Warto spróbować również mniej znanego, ale równie smacznego wina z Montecarlo. 

Większość win z Toskanii posiada certyfikowane oznaczenia pochodzenia. Są to skróty DOC (Denominazione d’Origine Controllata) oraz DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita). Ten ostatni oznacza najwyższą jakość produktu. 

 

 

To oczywiście nie wszystkie toskańskie smaki, jakie istnieją, a jedynie te, których udało mi się spróbować i które mogę Wam polecić z ręką na sercu. Przy okazji następnej wizyty do Toskanii skuszę się na kolejne potrawy i z pewnością dopiszę je do tej listy. 

Byliście kiedyś w Toskanii? Co Wam najbardziej smakowało albo jaki smak najbardziej Was zaskoczył?