Degustacja wina – jak się za to zabrać?

0
31

Czy wiedziałeś o tym, że podczas degustacji wina to węch jest kluczowym zmysłem? Z prostej przyczyny – jest około 10 tysięcy zapachów, a tylko cztery smaki. Ważną rolę odgrywa także kolor, ale dobrym pomysłem jest także degustacja wina w ciemności – nasze zmysły są wtedy skupione tylko na tej jednej czynności i mamy okazję oddać się jej w całości.

Trochę o historii wina

Pierwsze ślady wina pochodzą z czasów około 7 tysięcy lat p.n.e. Co prawda tak stare trunki się nie zachowały, choć pewnie prawdziwi koneserzy na pewno by się z tego ucieszyli, ale odkryto naczynia, w których prawdopodobnie było przechowywane wino. Kiedyś wino było dość popularnym napojem i pito je często, zazwyczaj dość mocno rozcieńczone z wodą, ponieważ w smaku było okropne. Nie znano się wtedy jeszcze na technikach dojrzewania czy filtrowania, było kwaśne i niesmaczne. Mieszano je z wodą, ziołami, miodami – byleby nieco ulepszyć ich aromat. Takim winem pojono złoczyńców, aby przyznawali się do popełnionych czynów – taka degustacja wina to była prawdziwa tortura.

Od czego zależy smak wina?

Smak wina zależy przede wszystkim od winorośli, a tych jest ponad 1000 odmian i każda z nich to inne kompozycje smakowe. Ale na jego aromat wpływ mają także na przykład czynniki pogodowe – słoneczne lato lub deszczowe oraz miejsce, gdzie rośnie winorośl, sposób jej uprawy i samo winobranie. Degustacja wina opiera się na określeniu jakości jego smaku. Chodzi o to, aby był on jak najbardziej harmonijny, intensywny i nie zmącony innymi smakami – takie wino bywa najdroższe.

Wprawna degustacja

Degustacja wina opiera się na trzech krokach: oko, nos i usta.
Najpierw należy dokładnie obejrzeć jego kolor. Koneserzy sprawdzają je na białej ściereczce oraz przy odpowiednim świetle. Znaczenie ma również to jak wygląda w kieliszku, jak się przelewa na ściankach – w ten sposób określimy jego gęstość i połyskliwość powierzchni.
Zapach określamy zanurzając lekko nos w winie i początkowo odbywa się to przy nieruchomym kieliszku. W następnej kolejności winem trzeba zamieszać, aby się napowietrzyło – wtedy zapach jest bardziej intensywny. Ostatnim etapem są usta. Należy wino dokładnie rozprowadzić po języku i dziąsłach. Po tym wszystkim możemy wyrazić swoje zdanie na temat spożywanego wina.

Winiarnie

Degustacja wina w winiarniach to nieodłączny element wielu wycieczek. Zwiedzanie winiarni, a następnie próbowanie win prosto z beczek, to świetna rozrywka, która przeniesie nas w wyjątkowy klimat każdego miasteczka i przy okazji zapozna z innymi regionalnymi specjałami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here